Jdi na obsah Jdi na menu
 


115.výročí založení SDH

 

Oslavy 115.výročí založení sboru


Obrazek
Dne 4.7. 2009 se konalo od 14hod.
hasičské odpoledne k příležitosti 115.výročí založení SDH Oldřichovice
.

Návštěvníci mohli shlédnout výstavu historické techniky SDH Oldřichovice ,kde byla vystavena chlouba našeho sboru ,a to kolová stříkačka DS 8 vyrobena firmou Pařík v roce 1936. 
Dále zde byla k vidění výstava hasičské výstroje a výzbroje,která byla velmi zajímavá,protože jsme zde mohli vidět vystavené exponáty z historie až po součastnost.K vidění zde byly třeba historické přilby ,hasičské sekery,uniformy,opasky, trubky a další velmi zajímavé exponáty.
Obrazek
Asi mezi ty nejzajímavější patřila hasičská přilba,která je vyrobena z modrého skla.Těchto přileb bylo vyrobeno v republice opravdu jen pár kusů a sloužily výhradně k propagačním a slavnostním účelům.

Úvodní slovo patřilo starostovi sboru p. Kotasovi, který přivítal všechny přítomné hosty , zástupce obce a všechny návštěvníky.
Poté starosta sboru předal slovo veliteli jednotky SDH Oldřichovice p.Měrkovi ,který přítomné v krátkosti seznámil s historií sboru.Dále pak byli návštěvníci seznámeni s programem odpoledne.
První ukázka z činnosti sboru patřila mládeži SDH,kteří předvedli požární útok a to i za pomoci dvou nejmenších hasičů z Oldřichovic.
Další ukázkou bylo vystoupení ,,starších pánů" s historickou stříkačkou Pařík,která je i po 76 letech stále provozuschopná
a funkční .Tato ukázka byla oceněna velkým potleskem přítomných návštěvníků.
Pak následovala ukázka požárního útoku žen SDH,kde museli částečně vypomoct i muži,protože družstvo žen nebylo kompletní.
Obrazek


Další a velmi zajímavou ukázkou byl zásah hasičů z HZSP Barum Continental Otokovice,kdy byl hasební zásah prováděn hasícím zařízením IFEX 3000.Toto zařízení pracuje na základě impulzního hašení,kdy je malé množství vody vystřeleno velkým tlakem do prostoru a tím dojde k vytvoření vodní mlhy.





Obrazek
Zajímavou technikou,která zde byla
celé odpoledne vystavena byl dopravní automobil Opel Movano,který nám přijeli  předvést kolegové z JSDH Halenkovice.
Zajímavostí tohoto vozidla je to,že celou vestavbu do tohoto vozidla si členové JSDH navrhovali a  dělali sami ,vlastními silami.


Jako polední ukázka odpoledne následovalo vystoupení kynologického klubu Otrokovice vedené p. Žílou,kdy nám členové tohoto klubu předvedli výcvik svých psů.

Celé odpoledne se také konaly různé soutěže pro děti.Děti si mohly vyzkoušet třeba střelbu ze vzduchovky nebo srážení kuželů pomocí džberové stříkačky.Poté si děti mohly vyzkoušet hašení vysokotlakým proudem z RZA  nebo hašení vodním dělem z naší CAS.
Celá akce byla moderována  a návštěvníci měli vždy komentář k probíhajícím ukázkám.
Celé toto odpoledne se díky krásnému počasí,které bylo v těchto dnech spíše vyjímkou skvěle podařilo a přítomní návštěvníci ocenili dobře připravenou organizaci odpoledne.
Večerní programem byla hudební produkce p. Radka Zemana.

Finanční výtěžek z této akce bude věnován na rekonstrukci naší CAS,která  probíhá v současné době.

Petr Měrka

velitel JSDH Oldřichovice